Gyakran Ismételt Kérdések

 

Minőségi kategóriák:

C+ Laser Copy® Standard
B+ Laser Copy® Gold
A Laser Copy® Lux


Mi az az opacitás?

Az opacitás a papírok fényt át nem eresztő tulajdonsága. Különösen fontos tulajdonság kétoldalt nyomtatott papírok esetén, ugyanis döntően meghatározza a jó olvashatóságot. Mértékegysége %, minél magasabb az érték, annál jobb a papír opacitása.


Mit jelent a papír fehérsége?

Az ISO-fehérség a papír fényvisszaverő képességének mérése 457 nanométer hullámhossznál (kék). A fehérséget abszolút százalékban fejezik ki, a tökéletes visszaverődéshez képest. A magas érték, magasabb fehérséget jelent.


Mi az a grammsúly?

Négyzetmétertömeg, vagyis 1 m2 felületű papír tömege. A hagyományos irodai alkalmazásokban a legelterjedtebb a 80 grammos papír.


Hogyan kell tárolni a másolópapírt?

A papír egymással összefonódó cellulózrostok szövedékéből áll, amely a környezet páratartalmától függően nedvességet vesz föl, vagy ad le. A nedvesség felvétele során a cellulózrostok megduzzadnak, leadás alkalmával összezsugorodnak, és a papírlap méretváltozását, a szélek hullámosodását, vagy a lapok megcsavarodását eredményezi. Felhasználás megkezdése előtt akklimatizálni kell a papírt, várjunk 24 órát. Irodai papírjai tárolás során ne legyenek túl magas hőmérsékletnek vagy nedvességtartalomnak kitéve, a levegő relatív nedvességtartalma 50% körül, míg a tároló helység hőmérséklete 19-23 Co között mozogjon.

 

Hogyan válasszunk másolópapírt?

Prémium minőség:

Magas minőségű, nagyfokú fehérségű, nem átlátszó papír, amely színes elemekkel (grafikával, fényképekkel) ötvözött dokumentumok nyomtatására alkalmas. Extrasima felületű, magas stabilitásának köszönhetően a papír nem ragad össze, nem akad el, nem gyűrődik. Minden fajta nyomtatásra alkalmas (lézer- és tintasugaras nyomtatásra, fénymásolásra). Prémium minőségű nyomatok fekete-fehér és színes nyomtatásnál egyaránt.

Speciális papír lézernyomtatókba:

A papír színes másoláshoz és lézernyomtatáshoz ideális. A magas fokú fehérség a kiváló minőségű színes képeknek és grafikáknak megfelelő élénkséget és intenzitást biztosít. A színes tintasugaras nyomtatókban is egyaránt felhasználható.

Mázolt papír lézer- és tintasugaras nyomtatókba:

A papír speciálisan kezelt felületi réteggel rendelkezik, amely ellenőrzött módon köti magára a színeket. Ennek a speciális felületkezelésnek köszönhetően a színek nem mosódnak el és nem itatódnak át a papír másik oldalára. Ennek eredményeképp éles és tiszta nyomatokat kapunk, a legmagasabb minőségben.


Standard minőség:

Minőségi papír, ideális az irodában való mindennapi használatra, és mindenhol, ahol a költségek döntő tényezők. Intern kommunikációhoz és nagymennyiségű nyomtatásra alkalmas. A legjobb eredményeket a fekete-fehér lézernyomtatókban és másológépekben éri el. Jó minőségű nyomatok fekete-fehér nyomtatásnál.

Többfunkciós minőség
:

Nagyon jó minőségű papír, a minőség és az ár ésszerű kompromisszuma. Intern és extern kommunikációhoz egyaránt megfelel, valamint egyszerű színes grafikákhoz és fényképekhez. Magas minőségű nyomatok fekete-fehér nyomtatásnál. Jó minőség az egyszerű színes grafikánál is.

Színes papír:

A színes papír másolásnál, de a lézer- és tintasugaras nyomtatókban is felhasználható. A színes papír számtalan előnyt biztosít, mint például az iratok színes kódolása (témák, fejezetek stb. alapján), az információkhoz való hozzáférés meggyorsítása és egyszerűsítése, vagy a legfontosabb helyek azonnali kiemelése az iratokon belül.

Környezetvédelmi tanúsítványok

 

FSC

A nemzetközi Felelős Erdőgazdálkodás Tanács (Forest Stewardship Council – FSC) síkra száll a társadalmi, gazdasági, környezetkímélő szempontból elfogadható és kiegyensúlyozott fakitermelésért. FSC tanúsítványt ad azoknak a gyártóknak és papírmárkáknak, amelyek a gyártásnál és disztribúciónál betartják a szigorú környezetvédelmi előírásokat. Garantálja a nyersanyag származási helyét a hosszútávú fenntartható fejlesztés alapelve alapján.

PEFC

A PEFC tanúsítvány (Program for Endorsement of Forest Certification Schemes) garantálja, hogy papírgyártásra és más faipari termék gyártására szánt fa fenntartható erdőgazdálkodásból származik. A PEFC által tanúsított erdőket független auditorok rendszeresen ellenőrzik. PEFC logóval ellátott papír vásárlásával biztos lehet abban, hogy olyan faipari terméket vásárolt, amely garantáltan legális kitermelésből és alkalma forrásból származik. Tanúsítvánnyal ellátott termékek vásárlásával Ön tanújelét adja környezetünk iránti és szociális felelősségérzetének.

EU Ecolabel

Az Ecolabel tanúsítvány garantálja a vásárlónak, hogy az adott papírtermék nagyobb mértékben megfelel az ökológiai kritériumoknak, mint más papírtermékek, kezdve az alapanyag kiválasztásától, a gyártáson keresztül, a végtermékig. A gyártási folyamatnak nagyon szigorú kritériumoknak kell megfelelnie, pl. ami a természeti források kihasználását és kémiai anyagok használatát, energiafelhasználást, levegő-vagy vízszennyezés mértékét, hulladéktárolást illeti. Csak újrahasznosított rostokat vagy tartósan fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokat. használhatnak. Olyan logóról van szó, amely az EU összes tagországában használatos, s amely az ökologikus termékeket könnyen felismerhetővé teszi.
Der Blaue Engel
A „Kék angyal” tanúsítvány az újrahasznosított papír esetén 100% másodlagosan feldolgozott papír felhasználást követeli meg. Ez alacsony víz- és energiafelhasználást jelent agyártás és az erdők védelme területén. Ezen kívül az újrahasznosított  és a „Kék angyal” szimbólummal ellátott papírnak a legszigorúbb standardoknak kell megfelelnie, mint a másodlagosan felhasznált papír típusának kiválasztása, az életkörnyezet valamint az egészség védelme a kétséges vegyszerek, adalékanyagok vagy a papír minőségét illetően (pl. a másológépekben vagy levéltárakban való használatnál).

Ökológiai felelősség

Minden egyes papírtermék kiválasztásánál az APIS annak bizonyítékát kéri beszállítóitól, hogy a gyártás a környezetvédelem szempontjából felelősségteljes módon zajlik, tehát garantált, hogy a papír tartósan fenntartható erdőkből származik. Minden egyes beszállítónktól megköveteljük a gyártás fenntarthatóságáról szóló dokumentációt valamint olyan ökológiai tanúsítványokat, mint az FSC, PEFC, EMAS, Nordic Swan, ISO 14001, stb. Ezen oknál fogva az APIS valamennyi irodai papírja olyan gyárakból származik, amelyekben a környezetvédelem az első helyen van.